Obraz českých dějin v historických pověstech Augusta Sedláčka a Aloise Jiráska - Lassner, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zaměří na komparaci dvou prozaických děl: Sbírka pověstí historických lidu českého v Čechách, na Moravě i ve Slezsku historika Augusta Sedláčka a Staré pověsti české Aloise Jiráska, které vyšly shodně v roce 1894. Východiskem bude analýza jejich beletristických a narativních postupů, sledována však bude i jejich dobová recepce (evidovány a interpretovány budou recenze zmíněných děl a jejich další ohlas, například v korespondenci). Obě díla budou zvažována jak v kontextu další tvorby obou autorů (Jirásek byl uznáván jako přední autor historické beletrie, Sedláček zaujal svými spisy z oblasti historické topografie a vlastivědy), tak v širším vztahu k historickým dílům předcházejícím (na prvém místě je nutno uvést Palackého Dějiny národu českého v Čechách i na Moravě).
Representation of the Czech History in the Old Czech Legends of August Sedláček and Alois Jirásek