Ošetřovatelská péče o kadaverózního pacienta a pohled sester na dárcovství orgánů - Píšová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku ošetřovatelské péče o kadaverózního pacienta, na její specifika, na znalosti sester a jejich názory na transplantační program. Výsledkem mé práce je informační brožura, která poslouží všem sestrám ARO Nemocnice Písek a pomůže jim rychle a dobře se zorientovat v ošetřovatelské péči o dárce. Práce je rozdělena do dvou částí. V první teoretické části jsou uvedeny právní normy, podle kterých se v České republice transplantace řídí, povinnosti lékařů z dárcovské nemocnice a nepodkročitelná vyšetření nutná ke stanovení smrti mozku. V první části je také popsána činnost koordinačního střediska, které má samotný proces na starosti. Část se potom zabývá etikou transplantací orgánů. Velikou část tvoří popis ošetřovatelské péče o dárce s bijícím srdcem. Zahrnuje základní ošetřovatelskou a intenzivní péči, specifická vyšetření a dokumentaci, asistenci lékaři a monitoraci pacienta. Pro druhou výzkumnou část byly stanoveny dva cíle, které jsme se snažili objasnit pomocí rozhovorů s několika okruhy otázek. Dotazovány byly pouze sestry, které se již s péčí o dárce setkaly. Výzkumné otázky byly zodpovězeny za pomoci kvalitativního výzkumného šetření formou polostrukturovaného rozhovoru. Cílem bylo zmapovat ošetřovatelskou péči o dárce z pohledu sester a zmapovat pohled sester na dárcovství. Okruhy otázek se týkaly specifik ošetřovatelské péče, znalostí sester v této péči a jejich názoru na transplantační program. Výzkumem bylo zjištěno, že tato péče má svá specifika, sestry mají dostatek znalostí o problému a většinou kladný názor na transplantaci. Na základě výzkumu byla vytvořena stručná informační brožura určená nejen pro nově nastupující sestry. Celá práce pak může být přínosem pro studenty zdravotnických oborů.
Nursing care for cadaverous patients and nurses views on organ donation.
Keywords: dárce orgánů; ošetřovatelská péče; sestra; smrt mozku; transplantace; organ donor; nursing care; nurse; brain death; transplantation