Informovanost v oblasti poskytování humanitární pomoci u složek integrovaného záchranného systému, studentů středních škol a obyvatelstva na Třebíčsku - Maloušková, Monika (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce bylo posoudit a zhodnotit informovanost vybraných subjektů v oblasti využití humanitární pomoci pro mimořádné události. Teoretická část bakalářské práce se opírá o právní normy, odbornou literaturu a internetové zdroje. Samotná teoretická část je zaměřena na humanitární pomoc její poskytování a organizování, v práci byly také uvedeny formy a také zásoby pro humanitární pomoc. Dalšími většími probíranými oblastmi jsou významné humanitární/charitativní organizace působící na území České republiky, ochrana obyvatelstva a integrovaný záchranný systém. Pro praktickou část bylo realizováno dotazníkové šetření, kdy byl vytvořen dotazník, který byl předložen zvoleným subjektům z řad integrovaného záchranného systému, studentům středních škol a obyvatelstvu žijícímu na Třebíčsku. Pro zodpovězení výzkumných otázek "Jaké informovanosti v oblasti poskytování humanitární pomoci dosahují vybrané subjekty na Třebíčsku?" a "Dosahují složky alespoň 75 % úspěšnost?" bylo realizováno dotazníkové šetření. Dotazník obsahoval 18 otázek a byl členěn na čtyři části, první část byla obecná a další tři části byly odborně zaměřeny na otázky týkající se humanitární pomoci, ochrany obyvatelstva a integrovaný záchranný systém. Dotazníkové šetření probíhalo kontaktní formou pomocí tištěného dotazníku a zúčastnilo se ho celkem 120 respondentů. Výsledky dotazníkového šetření byly vyhodnoceny a graficky zpracovány. Vyplývá z nich, že informovanost vybraných subjektů je téměř totožná, všechny subjekty dosahují hranice úspěšnosti okolo 60 %. Tímto výzkumem bylo zjištěno, že informovanost ve zmíněných oblastech je nedostatečná, a tak poukazuje na nutnost zaměřit se na zlepšení informovanosti vybraných subjektů v dané problematice.
Awareness of providing humanitarian aid of the IRS units, secondary school students and population in Třebíč region
Keywords: humanitární pomoc; humanitární organizace; ochrana obyvatelstva; integrovaný záchranný systém; humanitarian aid; humanitarian organization; civil protection; integrated rescue system