Možnosti fyzioterapie u skolióz se zaměřením na idiopatickou skoliózu - Traplová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2010)
Skolióza je definována jako trojrozměrná deformita páteře, kde dochází ke změnám obratle v rovině frontální, sagitální a transverzální. Etiologie tohoto onemocnění je neznámá, nejasnosti se objevují v diagnostice, prognóze i léčbě onemocnění. Cílem první, teoretické části je zpracování teoretických materiálů a jejich zpřehlednění. Cílem praktické části je zhodnocení individuální efektivity různých fyzioterapeutických postupů u skolióz. V teoretické části bakalářské práce předkládám informace o anatomických strukturách, které jsou při skolióze ovlivňovány. Práce informuje o rozmanitém dělení skolióz; zabývá se diagnostikou, vyšetřením a terapií. Postupů, které se dají použít u diagnózy skolióza, je celá řada. Podrobněji jsou rozebrány pouze ty, které jsou užívány na pracovišti, kde probíhal výzkum. Pro praktickou část bakalářské práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. K výzkumu byly vybrány dvě pacientky s idiopatickou skoliózou, které pravidelně dochází na ambulanci Rehabilitačního oddělení Nemocnice České Budějovice. Obě pacientky byly podobného věku a terapie probíhala přibližně stejný časový úsek. Výzkum je zaměřen na vyšetření a sledování terapie idiopatické skoliózy. Výsledky byly zpracovány formou kazuistik. Cílem práce bylo zhodnotit individuální efektivitu různých fyzioterapeutických postupů a z výzkumu vyplývá, že nejlepšího výsledku dosáhneme při aplikaci více metodik na jednoho pacienta. Práce může být dále využita v praxi fyzioterapeutů i jiných zdravotnických pracovníků, ale může sloužit jako informace pro pacienty a jejich rodiče.
Physiotherapy application on scoliosis with emphasis on idiopathic scoliosis
Keywords: Cobbův úhel; Gibbus; Idiopatická skolióza; Konkávní {--} Konvexní; Konzervativní terapie skolióz; Trojrozměrná deformita páteře; RTG; Cobb angle; Gibbus; Idiopathic scoliosis; Concave - Convex; Conservative therapy of scoliosis; Three-dimensional deformity; X-ray