Transferové ceny ve vybraném obchodním podniku - Kupková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Příspěvek se zabývá problematikou transferových cen a na základě provedené funkční, rizikové a srovnávací analýzy navrhuje podniku doporučení vedoucí k odstranění nebo zmírnění zjištěných rizik. Provedením funkční a rizikové analýzy je charakterizován vybraný podnik a jeho skupina spojených osob a na tomto základě jsou analyzovány transakce probíhající v rámci skupiny. Tyto transakce jsou porovnány s tržním prostředí srovnatelných podniků a na základě vypočteného tržního ziskového rozmezí jsou provedeny závěry o dodržování principu tržního odstupu. Součástí celkové analýzy je i analýza porovnání marží u výrobků prodávaných v rámci skupiny, která je současně srovnána s maržemi účtovanými nespojeným osobám k vysvětlení prodejní strategie vybraného podniku. Dle informací získaných z analýzy finančního prostředí podniku jsou vytyčena hlavní rizika, které společnosti vyplývají z tržního prostředí a špatně nastavené politiky transferových cen. Po provedení daného postupu bylo zjištěno, že společnost dodržuje princip tržního odstupu ve zkoumaných letech, ovšem nastavení obchodná politika vyžaduje zavedení přísné kontroly nad budoucím vývojem transferové ceny.
The Transfer Pricing in Selected Business Enterprise
Keywords: Transakční cena; Princip tržního odstupu; Funkční a riziková analýza; Transaction prices; Arm's length principle; Functional and risk analysis