Formování obrazu literatury na středních školách českých zemí v 19. století: Na podkladu analýzy německých gymnaziálních čítenek z let 1849-1918 - Mikolášková, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Předmětem disertační práce je literární obraz zachycený v německých čítankách užívaných na středních školách v českých zemích v průběhu 2. poloviny 19. století a v době do konce první světové války. Sledování proměn čítankové tvorby v jedné z historicky nejvýznamnějších etap našich národních dějin přináší důležité informace o formování představy budoucích představitelů národní elity o literatuře a zároveň naznačuje způsoby a podmínky vymezování institucionalizované podoby literárního kánonu.
Creating the image of literature at secondary schools in Bohemia in the 19th century: based on the analysis of German secondary school readers published in 1849-1918
Keywords: literární obraz; německé čítanky; střední škola; literary image; German readers; secondary school