Investiční rozhodování ve vybraném podniku - Tříšková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je zpracovat vhodný postup pro vyhodnocování efektivnosti investic ve vybraném podniku. Bakalářská práce je rozdělena na dvě navzájem propojené oblasti, teoretickou a praktickou část. Úvodní část bakalářské práce se věnuje základním charakteristikám investic. Praktická část je zaměřena na metody užívané k hodnocení efektivnosti investic. Na začátku praktické části je představena společnost XYZ a investice poskytnutá k analýze. Investiční projekt je vyhodnocen postupem používaným podnikem. Na základě výsledků je rozhodnuto o výhodnosti investice. Další kapitoly praktické části jsou zaměřeny na nově navrhovaný postup vyhodnocení investičního záměru podniku. Analyzují se základní účetní údaje. Jsou počítány potřebné parametry pro výpočet metod hodnocení efektivnosti investic. Parametry jsou určovány na základě scénářů vycházejících z různých možností vývoje investice. Bakalářská práce pracuje se scénáři rozdělenými na pesimistický, optimistický a realistický scénář. Zjišťovanými parametry jsou kapitálový výdaj, příjmy z investice, provozní náklady a očekávané peněžní toky plynoucí z investice. Základem pro stanovení parametrů je investiční kalkulace. Zapojení investičního rizika do rozhodování probíhá za pomoci různých výší diskontních sazeb. Určení diskontních sazeb je přizpůsobeno jednotlivým scénářům. Stanovené hodnoty jsou dosazovány do jednotlivých metod hodnocení efektivnosti investice. Z metod hodnotících efektivnosti investic jsou počítány dynamické metody, které počítají s faktorem času a rizika. Ze statických metod byly použity metody na bázi doby návratnosti investice. Některé statické metody jsou upravené o faktor času a rizika. Metody hodnocení efektivnosti investice zaměřené na míru výnosnosti jsou porovnávány s metodou rentability vlastního kapitálu (ROE).
Investment decision making process in selected company
Keywords: Investiční rozhodování; metody hodnocení efektivnosti investic; Investment Decision making; methods of the evaluation efficiency investment