Fyzioterapeutické postupy při časném zatěžování kloubu kyčle po totální endoprotéze - Vránová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá fyzioterapeutickými postupy při časném zatěžování kloubu kyčle po totální endoprotéze. Skládá se z teoretické a praktické části. V první části je popsána anatomie kyčelního kloubu, druhy totální endoprotézy, indikace k operaci, také kontraindikace a případné komplikace. Dále se objevuje rehabilitace po totální endoprotéze kyčelního kloubu (TEP) a další možnosti fyzioterapie. Praktická část se zabývá kazuistikami pacientů, kteří absolvovali operaci TEP. Sledovaní pacienti absolvovali vstupní kineziologický rozbor, vyplnili dotazník, podstoupili edukaci cvičební jednotky a byl proveden výstupní kineziologický rozbor. Cílem práce bylo zmapování možností fyzioterapie u pacientů po TEP kyčelního kloubu při časném zatěžování. Dalším cílem bylo navržení a vytvoření cvičební jednotky pro autoterapii u pacientů po TEP. Výzkumné otázky se týkají možnosti fyzioterapie u pacientů po TEP, dále jaký bude mít vliv individuálně navržená cvičební jednotka pro pacienta vzhledem k jeho zdravotnímu stavu. Ve výsledcích práce se promítá správnost a četnost cvičení. Bakalářská práce shrnuje možnosti fyzioterapie po TEP kyčelního kloubu, návrh terapie a cvičební jednotku. Bakalářská práce může být využita v praxi fyzioterapeutů nebo jako edukační materiál pro studenty a pacienty.
Physiotherapy procedures for early loading of the joint after total hip replacement
Keywords: Totální endoprotéza; fyzioterapeutické postupy; kyčelní kloub; rehabilitace po TEP kyčelního kloubu; Total replacement; physiotherapy procedures; hip joint; rehabilitation after THR (total hip replacement)