Zboží v maloobchodě, problematické situace prodeje v účetních a daňových souvislostech - Krejčí, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Objektem zkoumání diplomové práce je zboží v maloobchodě a problematické situace jeho prodeje v účetních a daňových souvislostech. Teoretická část diplomové práce je rozdělena do dvou oblastí. V první oblasti jsou analyzovány problematické situace týkající se zboží v maloobchodě. Druhá oblast se týká účetních a daňových aspektů zboží v maloobchodě. Tato oblast je rozdělena na okruh zabývající se zbožím z hlediska daně z příjmů a na okruh zabývající se zbožím z hlediska daně z přidané hodnoty. Při vypracování praktické části bylo postupováno tak, že byly shromážděny různé dotazy a problémy, se kterými se v praxi účetní jednotky setkávají, a ty byly dále setříděny podle jednotlivých okruhů. U některých dotazů a problémů publikovaných v odborných časopisech či uveřejněných na internetových stránkách bylo naznačeno v pramenech řešení. V mnoha případech jej bylo nutné novelizovat podle stávající platné legislativy. Na některé problémy byly hledány odpovědi pomocí různých odborných publikací a dotazováním přímo u obchodníků nebo na finančním úřadě.
Goods in retail, problematical situations of sale in accounting and tax connections
Keywords: zboží; maloobchod; daň z příjmů; daň z přídané hodnoty; účetnictví; goods; retail; income tax; value added tax (VAT); accounting87