Optimalizace systému kontroly hygieny ve vybraném provozu - porážka a bourárna - Vlčková, Irena (Jihočeská univerzita, 2015)
HACCP (Systém analýzy rizik a řízení kritických bodů) je vědecky založený systém řízení zdravotní nezávadnosti potravin. Tento systém identifikuje nebezpečí a rizika ve výrobě potravin a navrhuje efektivní řídící a monitorovací procesy v bodech, které jsou kritické pro zdravotní nezávadnost potravin. V případech, kdy se např. naměřené hodnoty (teplota, čas) odchylují od stanovených limitů, jsou prováděna specifická nápravná opatření. V rámci tohoto systému ochrany nezávadnosti potravin byly ve vybraném podniku stanoveny dva kritické kontrolní body (CCP), které byly stanoveny správně. Dva kontrolní body (CP) nebyly v HACCP stanoveny vůbec, proto zcela nově navrženy a v pěti případech doporučeny úpravy, z toho jednou navrhnuta změna v dodrženém čase a jednou v hrozícím nebezpečí.
Optimization of control system for hygiene in the selected service slaughter, cutting plant
Keywords: HACCP; kritické body; kritické kontrolní body.; HACCP; critical points; critical control points