Faktory ovlivňující názor adolescentů na problematiku domácího násilí - Burianová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Abstrakt Diplomová práce na téma ?Faktory ovlivňující názor adolescentů na problematiku domácího násilí? se v teoretické části věnuje všem důležitým aspektům domácího násilí a stalkingu. Výzkumná část je zaměřena na adolescenty ve věku 17 až 19 let, kteří žijí v kraji Vysočina, výzkumný soubor je tvořen 858 respondenty. Cílem práce bylo statistickými metodami na statisticky významném vzorku adolescentů zjistit klíčové faktory ovlivňující názor adolescentů na problematiku domácího násilí. Ve spojitosti s cílem práce byly stanoveny následující hypotézy, které byly testovány na 5% hladině významnosti s šesti zkoumanými otázkami. Hypotéza 1: ?Statisticky významným faktorem pro domácí násilí u adolescentů je osobní zkušenost? byla potvrzena ve čtyřech oblastech. Respondenti mající osobní zkušenost s domácím násilím se liší oproti respondentům bez této zkušenosti v následujícím: více si uvědomují možnost výskytu partnerského násilí v jejich věku, více odmítají tolerovat domácí násilí, lépe rozeznají vymezení domácího násilí a častěji si uvědomují možnost transgeneračního přenosu násilí. V souvislosti s touto hypotézou je důležité zjištění, že 57 respondentů (7%) má osobní zkušenost s domácím násilím, jedná o 49 dívek a 8 chlapců. Hypotéza 2: ?Statisticky významným faktorem pro domácí násilí u adolescentů je vzdělání? nebyla potvrzena v důsledku malé variability odpovědí a nedostatečných dat pro vyhodnocení hypotézy. Hypotéza 3: ?Statisticky významným faktorem pro domácí násilí u adolescentů je pohlaví (ženy)? byla potvrzena ve dvou oblastech. Dívky se liší od chlapců v následujícím: více si uvědomují možnost výskytu partnerského násilí v jejich věku a více odmítají tolerovat domácí násilí. Diplomová práce může sloužit jako zdroj aktuálních informací, které souvisejí s problematikou domácího násilí, přináší aktuální data o výskytu domácího násilí v adolescentním věku a prezentuje informace a názory adolescentů o domácím násilí či partnerských vztazích. Práce může být k užitku odborné i laické veřejnosti, která se zajímá o domácí násilí a může být základem či srovnáním pro další studie či výzkumy.
Factors influencing the opinion of adolescents about the issue of domestic violence
Keywords: Adolescent; Domácí násilí; Partnerské násilí; Posttraumatická stresová porucha; Stalking; Transgenerační přenos násilí; Adolescent; Domestic violence; Partner´s violence; Posttraumatic stress disorder; Stalking; Trans-generation transmission of the violence