Komunikace s umírajícím pacientem na interním oddělení - Kuběnová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2020)
Jeden z nejdůležitějších aspektů v práci sestry, který je nedílnou součástí této vykonávané profese, je komunikace. Je to základ zdravotně- sociální péče vůbec. Umět komunikovat se každý z nás učí celý život. Specifičtější pro naši profesi je umět komunikovat s člověkem umírajícím, v terminálním stádiu a jeho blízkou rodinou. Hledět na pacienta v této situaci jako na bio-psycho-socio-spirituální model a respektovat jeho potřeby. Mnohdy je pro sestry překážkou ostych, téma smrt je pro ně příliš tabuizované a nedokáží klientovi poskytnout podporu v jeho psychickém, fyzickém a sociálním stavu.Cílem práce je zmapování komunikace sestry s pacientem v terminálním stádiu nemoci, komplikace během rozhovoru, pozorování a respektování hodnot klienta. Zjistit, zda sestry na Interním oddělení přistupují k pacientům v terminálním stádiu individuálně.
Communication with dying patient in the department of internal medicine
Keywords: Komunikace s umírajícím; terminální stádium; zásady komunikace; umírající pacient; zdravotní sestra; Communication with the dying; terminal stage; principles of communication; dying patient; nurse