Využití arteterapie ve specifické výtvarné tvorbě dětí z dětských domovů. - Kolmanová, Klára (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce je věnována možnostem arteterapie v dětském domově se školou a analýze výtvarného projevu dětí umístěných v tomto zařízení. V první části popisuje úskalí ústavní péče a poruchy chování, které jsou u dětí v dětském domově se školou nejčastější. Věnuje se také hlavním přístupům v arteterapii a vývoji dětské kresby. V hlavní části popisuje práce dvouletý průběh skupinové arteterapie v konkrétním zařízení a práci s klienty, její průběžné výsledky dokladuje na dvou podrobnějších kazuistikách. Na závěr shrnuje, jak vypadá typický výtvarný projev dětí z dětského domova se školou, ilustruje ho vloženými obrazovými příklady a zjištění komparuje s poznatky v odborné literatuře.
Using art-therapy in specific artistic expression of children from children´s home.
Keywords: arteterapie; deprivace; dětský domov se školou; dětský výtvarný projev; poruchy chování; ústavní péče; art therapy; behavioural disturbances; deprivation; children{\crq}s artistic expression; children{\crq}s homes combined with school; institutional care