Novela Marie Alexandra Klimenta a její filmová adaptace Václava Vorlíčka - Hlaváčková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá analýzou novely Marie z roku 1960 z pera českého prozaika Alexandra Klimenta v komparaci se stejnojmennou filmovou adaptací, již roku 1964 zrežíroval Václav Vorlíček. Soustředí se na popsání obou narativů především v kategorii příběhu a postav, pozornost je taktéž věnována aspektu vypravěče, událostí a prostoru. Prostřednictvím analýzy jednotlivých kategorií a jejich následného porovnání v obou narativech si práce klade za cíl zjistit, zda se příběh přenosem z média literárního do média filmového mohl změnit, a pokud ano, jaký vliv mělo dané médium na interpretaci samotného příběhu.
The Novella Marie by Alexandr Kliment and its Film Adaptation by Václav Vorlíček
Keywords: narativ; novela; film; Marie; příběh; diskurs; interpretace; narrative; novella; movie; Marie; story; discourse; interpretation