Význam fonologického uvědomění u počátečních čtenářů - Hromková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce zkoumá vztah mezi fonologickým uvědoměním a počátečním čtením. Dítě při osvojování řeči zpracovává zvukové celky, které jsou nositeli sémantického významu. Při osvojování čtení musí však tyto celky rozložit na slabiky a hlásky, které sémantický význam nenesou. Mluví se o takzvaném fonologickém uvědomění.které představuje jeden ze základních předpokladů úspěšného čtenářského vývoje. Teoretická část práce je zaměřena na fonetickou a fonologickou stránku jazyka, vývoj řeči a specifické poruchy čtení. V praktické části je uveden vlastní výzkum, získaná a zpracovaná data.
Meaning of phonological awareness in beginning readers