Vliv minerálního hnojení na anatomickou stavbu listu ostřice štíhlé - Hůrková, Drahomíra (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce je součástí projektu GA ČR 526/06/0276, který sleduje vliv eutrofizace mokrých luk na interakci půda - rostlina s důrazem na transformace uhlíku a dusíku. Jejím cílem bylo určit rozdíly v anatomické stavbě listu ostřice štíhlé v odlišně ošetřovaných porostech. Rostliny ostřice štíhlé byly studovány na dvou lokalitách: Záblatské louky s organickou půdou a Hamerské louky s minerální půdou. Vliv hnojení byl sledován na plochách, na které byla aplikována dávka minerálního hnojiva: 300 kg NPK .ha-2 (varianta HIGH) a na plochách kontrolních, které nebyly hnojeny (varianta NO). Hnojení probíhalo v letech 2006 - 2008. V roce 2009 hnojení neproběhlo kvůli dlouhotrvající záplavě. Listy C. acuta byly hypostomatické. Na Hamerských loukách byly zjištěny průměrné hustoty průduchů 724 {±} 88 mm-2 ve variantě nehnojené a 820 {±} 130 mm-2 ve variantě hnojené. Na Záblatských loukách byly zjištěny průměrné hustoty průduchů 872{±}114 mm-2 ve variantě nehnojené a 849{±}125 mm-2 ve variantě hnojené.
Effect of fertilization on leaf anatomy of Carex acuta
Keywords: mokré louky; mokřady; průduchy; minerální hnojivo; wet meadows; wetlands; stomata; mineral fertilizer