Vývoj trhu s vybranými druhy plodin využitelnými k produkci bílkovinných koncentrátů - Tříška, Libor (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá vývojem trhu s bílkovinnými plodinami. Literární přehled pojednává jednak o rozdělení a morfologii luskovin, tak o struktuře a látkovém složením semen vybraných druhů (hrachu setého, sójových bobů a lupiny). Literární rešerše dále pojednává o výrobě bílkovinných koncentrátů a jejich komerčnímu využití. Praktická část se zabývá převážně analýzou vývoje trhu vybraných druhů luskovin v České republice zejména v letech 2000 - 2015, v komparaci s vývojem trhu jednotlivých evropských států (Německa, Rakouska, Polska, Slovenska a Francie). Výstupem diplomové práce je statistické utřídění dostupných dat do přehledných grafických a tabulkových výstupů, nechybí zhodnocení vývoje časové řady jednotlivých plodin jak v České republice, tak ve vybraných státech.
Development of market with chosen crop species usable for production of protein concentrates
Keywords: luskoviny; bílkoviny; bílkovinné koncentráty; hrách setý (Pisum sativum L.); sója luštinatá (Glycine soja); lupina (lupinus); trh; vývoj ročního tempa růstu.; legumes; protein; protein concentrates; dry peas (Pisum sativum L.); soybean (Glycine soja); lupine (lupinus); market; development of annual growth rates.