Deprese z pohledu blízké osoby - Pilná, Karolína (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá depresivním onemocněním a tím, jak nemoc vnímají a prožívají blízké osoby depresivního jedince. Teoretická část shrnuje dosavadní poznatky o depresi samotné. Popisovat bude rovněž soužití s člověkem zasaženým depresí v roli partnera a rodinného příslušníka. Část se zaměřuje i na přístup k jedinci s diagnostikovanou depresí. Praktická část bude obsahovat kvalitativní výzkum, jenž bude proveden formou polostrukturovaných hloubkových rozhovorů. Hloubkové rozhovory budou poskytovat osoby, které se nacházejí v blízkém vztahu s depresivním člověkem. Výzkum bude zaměřen na to, zda a do jaké míry byl jejich život ovlivněn soužitím s takovým člověkem a nemocí samotnou.
Depression from the prespective of close person
----
Keywords: deprese; blízká osoba; interpersonální vztahy; péče o nemocného; rodina; partner; kvalitativní výzkum; depression; close person; interpersonal relationships; patient care; family; partner; qualitative research