Návrh optimální skladové technologie pro zásobování výroby u vybraného průmyslového podniku - Koutný, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem práce je centrální skladování. Práce se nejprve teoreticky zabývá úlohou skladování, prvky pojmu skladování, posléze přináší výsledky zkoumané skladové technologie pro zásobování výroby u konkrétního vybraného průmyslového podniku a návrh její změny. V teoretické části je navrhováno rozdělení vlastního procesu skladování jako základní rozlišení při popisu skladu jsem zvolil rozlišení na skladový hardware a skladové procesy. Hardwarovým prvkem se míní zejména pevné součásti potřebné ke skladování a patří mezi ně zejména skladovaného zboží samo, uspořádání, technické vybavení, počítačový software, ale také personál. Softwarovým prvkem lze obecně popsat jako komplexní systém skladovacích a komisionářských činností. Pojem skladový hardware jsem tedy dále rozčlenil na pojem skladu a pojem uskladněného. V praktické části jsou tato rozdělení rozebírána a konkretizována na příkladu vybraného výrobního podniku s důrazem na návrh změny systému skladování, ale i návrh nového uspořádání v oblasti hardware, přičemž návrh je ověřován na sledovaní provádění podobných změn v praxi. V diskusi jsou diskutovány výhody a nevýhody některých prvků a navrhovaných změn a další možná témata pro optimalizaci fungování navrženého centrálního skladu. Závěrem je konstatováno, že velmi důležitým efektem řízeného skladového systému je jednotnost výstupů skladu a vyrovnání produktivity personálu pomocí standardizace procesů.
Concept of optimal warehousing technology by the selected industrial company
Keywords: centrální skladování; skladová technologie; zásobování výroby; proces skladování; skladování; komisionářské činnosti; sklad; central warehouse; warenhouse; storage; storage technology; supply