Hodnocení výsledků reprodukce klisen a jeho objektivizace - Čoudek, František (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce bylo vypracovat vhodné reprodukční parametry u koní, pomocí kterých lze hodnotit úspěšnost připouštění koní. Práce vyhodnocuje řadu faktorů, které mohou ovlivnit úspěšné připouštění. Mezi sledované faktory byly zahrnuty období připouštění, plemeno klisny, vliv hřebce a stanice, věk zapouštěných klisen, pořadí říje a skoku hřebce.Z výsledků této diplomové práce vyplývá, že parametry reprodukce mají v chovu koní své uplatnění, přestože nemají takovou vypovídací hodnotu, jako v chovu skotu. Pro vyhodnocení plodnosti klisen by bylo vhodné evidovat březost po prvním zapuštění, která se pohybuje na úrovni 40 až 60%, inseminační index, resp. index zapouštění, který byl ve sledovaných chovech zjištěn v rozmezí 1,8 až 5,12 a celkové zabřezávání, jehož hodnota dosahuje až 80%. Bylo prokázáno, že hlavním faktorem ovlivňujícím úroveň reprodukčních ukazatelů klisen je chovatel.
The evaluation of the results of the reproduction of mares and its objectification
Keywords: reprodukce koní; reprodukční parametry klisen; inseminační index; celkové zabřezávání; přezost po prvním zapuštění; reproduction of horses; reproduction parameters of mares; insemination index; fertility percentage; pregnancy after first saving