Analýza srážko-odtokových procesů a erozních charakteristik vybraného povodí při různém uspořádání krajiny - Vančurová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu srážko-odtokových procesů a erozních charakteristik vybraného povodí při různém uspořádání krajiny. Tato analýza byla řešena na povodí Lukaveckého potoka, které se nachází v okrese Pelhřimov, kraj Vysočina. Teoretická část diplomové práce popisuje srážko-odtokový proces a následně se více zaměřuje na jednotlivé děje. Také zde charakterizuje vodní erozi, její důsledky, formy a protierozní opatření. Na konci teoretické části jsou popsány metody výpočtu odtoku vody a vodní eroze. Praktická část popisuje povodí Lukaveckého potoka, jeho charakteristiky přírodních podmínek a ohroženost vodní erozí. Dále je vypsán postup zpracování podkladů a dat v programu ArcGIS. Následně obsahuje vyhodnocení různých variant opatření a změn druhu pozemků na odtok vody z povodí a erozní ohroženost.
Analysis of rainfall-runoff processes and erosion characteristics of the selected catchment considering various landscape management
Keywords: srážko-odtokový proces; odtok vody; vodní eroze; CN křivky; USLE; Lukavecký potok; rainfall-runoff process; water runoff; water erosion; CN-curves; USLE; the Lukavecký brook