Reprezentace ideologie v meziválečných prosovětských periodikách (Nové Rusko, Země sovětů, Praha-Moskva) - Schmidtová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se věnuje prosovětsky orientovaným časopisům Nové Rusko (1925- 1929), Země sovětů (1931-1936) a Praha-Moskva (1936-1938), vycházejícím v meziválečné době a usilujícím o kulturní i hospodářské sblížení se SSSR. Práce stručně seznamuje s historickým kontextem doby včetně politického vývoje během sledovaného období. Hlavním tématem práce je obsahová analýza vybraných periodik s důrazem na vliv ideologie ve výběru i výkladu jednotlivých témat a současně představení jejich vůdčích osobností.
Representations of Ideology in Interwar Pro-Soviet Periodicals (New Russia, The Land of Soviets, Prague-Moscow)
Keywords: Časopis Nové Rusko; časopis Země sovětů; časopis Praha-Moskva; Zdeněk Nejedlý; Společnost pro hospodářské a kulturní sblížení s SSSR; Sovětský svaz; československo-sovětské vztahy; Magazine New Russia; Magazine The Land of Soviets; Magazine Prague-Moscow; Zdeněk Nejedlý; The Association for Agricultural and Cultural convergence with the USSR; The Soviet Union; Czechoslovakian-soviet relations