Problematika užívání drog u romské populace - Gáborová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se skládá ze dvou částí teoretické a výzkumné. Teoretická část pojednává o zvláštnostech romské etnické menšiny, soustředí se na vzájemné vztahy mezi Romy a majoritou, současný stav romské komunity, aktuální drogovou scénu a na systém péče o závislé na drogách. Cílem mé výzkumné práce bylo nahlédnout do života drogově závislých Romů, zhodnotit jejich situaci, zmapovat spektrum užívaných drog a v co mejvětší míře odkrýt s drogami související problémy. Chěla jsem také prozkoumat možnosti specifických služeb pro romské uživatele drog a snažila se odhalit skutečné příčiny nízkého využití stávající nabídky závislými Romy.
The problems of drug use in the Romany population
Keywords: Drogy; Romové; romská toxikomanie; drogové spektrum; informovanost; problémy; služby; kvalitativní výzkum; Drugs; the Romanies; Romany drug addiction; drug spectrum; information; problems; services; qualitative research