Fylogeneze a ekologie fosilních druhů psovitých šelem (Canidae, Carnivora) - Okřinová, Isabela (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce zahrnuje charakteristiku tří podčeledí psovitých šelem, včetně fosilních zástupců. V diskuzi je porovnáváno několik znaků, které by mohly indikovat kooperativní lov u psovitých šelem. Tyto znaky budou následně použity pro testování hypotéz souvisejících se vznikem lovu ve smečce u psovitých šelem. Dále jsem sestavila matici 85 morfologických znaků zubů, lebky a dalších kostí. Do matice bylo doplněno 81 druhů fosilních druhů psovitých šelem.
Phylogeny and ecology of fossil species of canids (Canidae, Carnivora)