Stereotypy o národech střední Evropy: současný český pohled v mezigeneračním srovnání - Čížková, Martina (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá stereotypy o národech ve střední Evropě z pohledu vybraného vzorku obyvatelstva Česka. Cílem této práce je zmapovat stereotypní názory, které panují v české společnosti na sedm politických národů střední Evropy. Snahou práce je poukázat na přítomnost geografických faktorů, které jsou s výskytem stereotypů spojeny. Výzkumná část této práce je založena na dotazníkovém šetření, jehož prostřednictvím byli respondenti mimo jiné dotazováni na své postoje či znalosti vůči sledovaným národům. Nastřádaná data byla poté souhrnně analyzována s důrazem na specifika a geografické souvislosti. V části syntézy byla data rozdělena podle stanovených generací a následně porovnána s cílem zjistit, jaké panují mezi jednotlivými generacemi rozdílnosti či podobnosti.
ČÍŽKOVÁ, M. (2023): Stereotypes of Central European Nations: Czech Current Perspective in Intergenerational Comparison. Bachelor thesis. Department of Geography, Faculty of Education, University of South Bohemia in České Budějovice, 63 p.
-
Keywords: stereotypy; národy; střední Evropa; generace; srovnání; stereotypes; nations; Central Europe; generation; comparison