Primární prevence a její vazba na rizikové chování dětí a mládeže - Nýdlová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá problematikou primární prevence ve školách a její vzabou na rizikové chování dětí a mládeže. Teoretická část obecně popisuje sociální prostředí škol, výskyt sociálně patologických jevů ve školách, z nichž plyne potřeba prevence, popisuje systém primární prevence v ČR a také se zabývá efektivní primární prevencí. Praktická část sleduje strukturu prevence ve školách a její návaznost na rizikové chování dětí a mládeže. Zkoumá výskyt sociálně patologických jevů z hlediska první zkušenosti a zjišťuje, zda je prevence dostatečně včasná a kontinuální.
Primary prevention and its link to risk-taking behaviors of children and youth.
Keywords: sociální prostředí školy; primární prevence; sociálně patologické jevy; preventivní program; systém prevence; včasnost; kontinuita; social environment at schools; primary prevention; socially pathological phenomena; preventive program; structure of prevention; timing; continuality