Dítě s breptavostí v mateřské škole a úroveň jeho motoriky. - Kaprálková, Věra (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je věnována tématu úroveň motoriky u předškolního dítěte s breptavostí, nebo se zrychleným, či překotným tempem řeči. Práce seznamuje s pojmem breptavost, uvádí její definice, příčiny vzniku, projevy a možnosti terapie. Poukazuje na podobnost breptavosti a syndromu ADHD. Seznamuje s motorikou a jejím dalším dělením na motoriku hrubou, jemnou, grafomotoriku, oromotoriku a mikromotoriku. Práce zjišťuje úroveň motoriky u dětí s breptavostí, nebo zrychleným, či překotným tempem řeči a ve vybraných oblastech, šetření porovnává s výzkumem E. Vymlátilové z roku 1973 "Psychologické nálezy u breptavých dětí". Klíčová
The level of motoric development of Tumultus sermonis children.
Keywords: Předškolní dítě; breptavost; LMD; ADHD; motorika; diagnostika dítěte.; preschool age child; cluttering; LMD; ADHD; motor function; child diagnosis