Somatická charakteristika atletů běžců vzhledem k jejich specializaci. - Biňovcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2006)
Na základě genetických předpokladů jedinců dochází vlivem dlouhodobého působení sportovního tréninku k psychologické, funkční a biologické adaptaci organismu na zátěž. Biologická adaptace se často projevuje změnami v tělesné stavbě; vyvíjí se určitý somatotyp.Tato práce je zaměřena na zjištění rozdílů v tělesné stavbě (somatotypu) mezi specializovanými skupinami běžců. Pro tento účel byli vybráni vrcholoví běžci (pouze muži) juniorské kategorie. Celý soubor čítá 36 běžců, kteří jsou rozděleni do třech skupin podle délky tratě na kterou se specializují. Skupina A - běžci na krátké tratě (n =12), sk. B - běžci na střední tratě (n = 12), sk. C běžci na dlouhé tratě (n = 12). V závěru práce se snažím o celkovou somatickou charakteristiku těchto skupin.\\
Somatic characteristic athletes runners look to their specialization.\\
Keywords: Somatotyp; index dolní končetiny; BMI.\\; Somatotype; index of lenght of leg; BMI (body mass index).\\