Rybochovné a ekologické aspekty revitalizace rybníka Návežný, k.ú. Branišov u Dubného - Černý, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem diplomové práce bylo zdokumentování jednotlivých etap revitalizace rybníka Návežný ? ?Návesný? v k.ú. Branišov. K revitalizaci byl využit Operační program životního prostředí, prioritní osa 6.4. - Optimalizace vodního režimu krajiny. Z hydrologických ukazatelů bylo sledováno odbahnění rybníka, obnova bezpečnostního přelivu a obtokové stoky. V rámci revitalizace došlo ke zvýšení akumulačního objemu a s tím i retenční schopnosti rybníka pomocí vytěžení rybničního sedimentu a tím se následně zvýšila ochrana před povodněmi. Další významnou součástí revitalizace je obnova staré zaniklé obtokové stoky a vybudování bezpečnostního přelivu na stoletou vodu. Odbahnění rybníků je důležité provádět z důvodu zoohygieny rybničního prostředí, druhové rozmanitosti rybničního ekosystému, zachování produkční schopnosti rybníka a ochrany před povodněmi. Vzhledem k dlouhodobé návratnosti investice je vhodné využít finanční podporu ve formě dotace. Pro hodnocení nejvýhodnější dotace byly metodicky porovnávány tři dotační tituly.
Piscicultural and Environmental Aspects of the Revitalization of the Návežný Pond
Keywords: Rybník; revitalizace; odbahnění; retenční kapacita; dotace.; Lake; restoration; dredging; water retention capacity; grant.