Práva matek na informace v souvislosti s péčí o novorozence – edukace sestrou - Machová, Alena; Rosková, Lenka; Tomášková, Jaroslava (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2015)
Narození dítěte je významnou rodinnou událostí, současně však klade vysoké nároky na celou rodinu v souvislosti s péčí o novorozence, především u prvorodiček. Důležitým úkolem sestry pracující na stanici fyziologických novorozenců je edukace matky v základní péči o novorozence. Cílem edukace je jistota matky při kojení, přebalování, provádění hygieny a v péci o pokožku a zvládnutí bezpečné manipulace s novorozencem. Edukace zahrnuje ústní předání informací doplněné písemným edukačním materiálem, dále pak názornou ukázku výše uvedených dovedností v péci o novorozence s následným praktickým nácvikem matkou. Sestra provede záznam o edukaci do ošetřovatelské dokumentace a na základě zpětné vazby od matky provede v případe potřeby reedukaci. Správně provedená edukace v rámci hospitalizace matky s novorozencem po porodu zabrání chybám v péci o novorozence v domácím prostředí.
Mothers' rights to receive information regarding the care of their newborn - education by nurse
Keywords: sestra; matka; novorozenec; péče; informace; edukace; Nurse; mother; newborn; care; information; education