Vliv pandemie koronaviru na život seniorů, zejména z hlediska osamělosti a odloučení od rodin. - Tomanová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem této bakalářské práce je vliv pandemie COVID-19 na život seniorů v době lockdownu, zejména z hlediska osamělosti a odloučení od rodin. Práce mapuje, jak se změnily jejich rodinné vazby, jakým způsobem vládou vydaná opatření ovlivňovala jejich životy a z jakých zdrojů čerpali senioři informace o nastalé situaci. Dále se zabývá tím, jak se změnily kontakty s jejich rodinami, kdo seniorům během pandemie nejvíce pomáhal, s čím potřebovali nejvíce pomoci a co jim činilo největší potíže. Práce též zkoumá, zda se u nich objevovaly pocity smutku a osamělosti, a pokud ano, co jim pomohlo tyto stavy překonat. Výzkum se soustředil na seniory využívající pečovatelskou službu nebo na seniory žijící v domě s pečovatelskou službou v Nové Bystřici. Jedním z cílů této práce bylo zjistit, jak mohla pečovatelská služba pomoci překonat osamělost a smutek a zda bylo něco, co nemohla zajistit a klienti by to ocenili. Práce posuzuje potřeby seniorů v nenadálých situacích, z čeho mají největší obavy a s čím je pro ně těžké se vyrovnat. Zároveň je zhodnoceno, jak může pečovatelská služba přispět k řešení nenadálých situací, jakou pandemie COVID-19 jistě byla. K realizaci výzkumné části byl využit kvalitativní typ výzkumu, metodou dotazování, technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly nahrávány, následně přepisovány a zakódovány otevřeným kódováním. Cílovou skupinou jsou senioři využívající pečovatelskou službu v Nové Bystřici. Ze získaných poznatků je posouzeno, které služby jsou pro klienty zásadní a jak je možné poskytovanou službu vylepšit.
The Impact of the Coronavirus Pandemic on the Lives of the Eldlery, Especially in Terms of Loneliness and Separation from Families.
Keywords: pandemie COVID-19; senioři; osamělost; odloučení od rodiny; pečovatelská služba; pandemic COVID-19; seniors; loneliness; separation from families; home car