Úloha metodika prevence v souvislosti se sociálně patologickými jevy na základních školách - Keclíková, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá různými pohledy na primární prevenci projevů rizikového chování v prostředí základních škol. V popředí zájmu práce je pak úloha samotného školního metodika prevence. Cílem je shromáždit a porovnat různé pohledy na prevenci rizikového chování a úlohu metodika prevence na základních školách. Teoretická část charakterizuje sociální patologii, sociální deviaci a sociální normu. Vymezuje pojem rizikové chování a popisuje vybrané projevy rizikového chování, které se ve školním prostředí vyskytují nejčastěji. Zaměřuje se na prevenci rizikového chování a charakteristiku základních škol v České republice. Praktická část obsahuje výsledky výzkumu, který byl proveden na třech základních školách v Jihočeském kraji. Prostřednictvím metody dotazníku a osobních rozhovorů mapuje pohledy žáků osmých a devátých tříd, rodičů, ředitelů a samotných metodiků prevence na primární prevenci a působení metodika prevence v souvislosti s projevy rizikového chování na vybraných základních školách.
Role of prevention methodist related to social-pathological phenomena at elementary schools.
Keywords: Sociálně patologické jevy; sociální deviace; rizikové chování; sociální norma; prevence; školní metodik prevence; základní školy.; Social-pathological phenomena; social deviance; risk behavior; social norm; prevention; school prevention methodist; elementary schools.