Výskyt nutrie říční a psíka mývalovitého v oblasti východních Čech - Kopřiva, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem diplomové práce bylo vyhodnodnocení současného stavu dvou druhů kožešinových zvířat, a to nutrie říční a psíka mývalovitého v oblasti východních Čech, v Pardubickém kraji a v Královehradeckém kraji. Nyní se nutrie říční i psík mývalovitý vyskytují v celé oblasti východních Čech. Psík mývalovitý nežije pouze bezprostředně v blízkosti vody. Nutrie říční žije bezprostředně u vody a je na vodu vázána. Pokud má možnost, tak nejdříve osídlí větší toky. Také má raději teplejší oblasti. Vyskytuje se do 400 metrů nad mořem. Populace obou druhů těchto invazivních druhů kožešinových zvířat se ve sledovaném území rozrůstají. V Královéhradeckém kraji jsou populace obou druhů početnejší než v Pardubickém kraji. Opakovaně byla zjištěna přímá škoda, kterou způsobuje nutrie říční spásáním zemědělských kultur. Dále narušuje břehy a hráze. V současné době se vyskytuje v oblasti východních Čech na 2 700 jedinců nutrie říční a 900 jedinců psíka mývalovitého. Za posledních 5 let byl zaznamenán početní nárůst obou populací uvedených druhů cca o 100%.
Occurrence Coypu and Raccoon Dog in eastern Bohemia
Keywords: kožešinové zvíře; invazivní druh; škody; nákazy; animal fur; invasive species; damage; infection