Předlékařská péče o pacienty s metanolovou intoxikací - Křenek, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Intoxikace metanolem je poměrně méně častý typ otravy, která může vést k těžkému poškození lidského organismu, může dojít ke ztrátě zraku i k trvalému postižení centrálního nervového systému. V pozdě léčených stavech může být následkem i smrt postiženého. Za poškození lidského organismu nesou vinu metabolity metanolu a to především kyselina mravenčí, proto se terapie tohoto zdraví i život ohrožujícího stavu zaměřuje převážně na metabolismus metanolu. Teoretická část se zabývá problematikou předlékařské tedy přednemocniční neodkladné péče o pacienta s metanolovou intoxikací. První kapitola se věnuje přednemocniční neodkladné péči, zdravotnickému záchranáři i jeho kompetencím a jsou zde uvedeny i posádky zdravotnické záchranné služby. Dále se teoretická část práce zabývá acidobazickou rovnováhou, metabolickou acidózou, ale i Toxikologickému informačnímu středisku. Následující kapitola se věnuje metanolu a jeho charakteristice, ale i historii metanolu v průběhu lidské civilizace. Vysvětluje průběh metabolismu metanolu a ozřejmuje příznaky u akutní i chronické intoxikace metanolem. Poslední kapitola je už přímo zaměřena na první pomoc u tohoto stavu poskytovanou laikem a na léčbu metanolové intoxikace v podmínkách přednemocniční neodkladné péče a v neposlední řadě i na následky metanolové intoxikace. Praktická část práce byla zaměřena na zmapování činností zdravotnického záchranáře v předlékařské péči o pacienta s metanolovou intoxikací a na zjištění míry informovaností laiků i klientů protialkoholní záchytné stanice u tohoto druhu otravy. Výzkumný průzkum byl proveden kvantitativní metodou u zdravotnických záchranářů i laiků formou anonymního dotazníku. Objem dat byl sbírán v březnu 2015. Výzkumným souborem byli náhodně vybraní laici i klienti protialkoholní záchytné stanice a zdravotničtí záchranáři pracující u Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje na oblastním středisku Strakonice, Písek, Prachatice, Český Krumlov a v Jindřichově Hradci. Anonymní dotazník byl rozdán na výše uvedená oblastní střediska v počtu 100 kusů a pro laiky rovněž v počtu 100 a 10 kusů pro protialkoholní záchytnou stanici v Českých Budějovicích. Dotazník pro zdravotnické záchranáře obsahoval celkem 18 otázek. První 4 otázky byly stratifikační, otázka č. 5 č. 18 byly uzavřené a přímo se věnovaly problematice poskytování přednemocniční neodkladné péče u intoxikace metanolem, přičemž hypotéza č. 1 byla potvrzena. Dotazník pro laiky v sobě obsahoval celkem 14 otázek. První tři otázky byly sociodemografického charakteru. Čtvrtá otázka byla uzavřená a rozhodující pro pokračování dotazníkem. Otázka č. 5 byla polootevřená a zbylé otázky č. 6 č. 14 se vztahovaly ke zjištění míry informovanosti laiků u intoxikace metanolem. Výsledky jsou zpracovány do přehledných tabulek a související hypotéza č. 2 byla také potvrzena. Prvním cílem práce bylo zmapovat činnosti zdravotnického záchranáře v předlékařské péči o pacienta s metanolovou intoxikací. Druhým cílem bylo zjištění míry informovanosti laiků o této intoxikaci. Oba cíle se podařilo splnit. Statistickým způsobem zpracovaný výzkumný průzkum dokázal, že zdravotničtí záchranáři jsou znalí postupů v předlékařské péči o pacienty s metanolovou intoxikací i to, že laici jsou informovaní o této intoxikaci, ale uvítali by větší aktivní zapojení odborníků v informování společnosti o této problematice. Na základě výsledků práce byl vytvořen informační leták pro laiky i pro zdravotnické záchranáře z oblasti intoxikací alkoholem.
Premedical care for patients with methanol intoxication
Keywords: formaldehyd; hemodialýza; intoxikace metanolem; kyselina mravenčí; laktátmetr; metanol; předlékařská péče; přednemocniční neodkladná péče; zdravotnická záchranná služba; zdravotnický záchranář; formaldehyde; hemodialysis; intoxication with methanol; formic acid; lactate meter; methanol; pre-medical care; pre-hospital emergency care; emergency medical service; paramedic