Potřeby pacienta s atopickým ekzémem - Kotalová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá potřebami pacienta s atopickým ekzém. Zaměřuje se především na potřeby pacienta v oblasti výživy, péči o pokožku, sociální prostředí, dále se zaměřuje na informovanost pacienta o atopickém ekzému a na to, jak se sestry podle pacientů orientují v této problematice. Jedná se o pacienty, kteří trpí atopickým ekzémem. Teoretická část se zabývá atopickým ekzémem, historií atopického ekzému, projevy a fázemi, kterými si pacient prochází, příčinami, diagnostikou, léčbou, komplikacemi a režimovým opatřením. Výzkumná část byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumného šetření. Technika sběru dat byla polostrukturovaný rozhovor s pacientkami s atopickým ekzémem. Rozhor byl vytvořen z 31 otázek, které následně byly rozděleny do 8 kategorií. Výzkumný soubor tvořilo 8 pacientek s atopickým ekzémem. Z výzkumného šetření vyšlo najevo, že atopický ekzém se u pacientek objevil mezi 2. až 6. měsícem po narození. Dále bylo zjištěno, že pacientky ve společnosti se za svoji kůži stydí a snaží se jí co nejvíce zahalovat. S tímto problémem úzce souvisí péče o pokožku, která je u každé pacientky velmi individuální a každé vyhovuje jiný typ přípravků na ošetření pokožky. V rámci péče o pokožku bylo zjištěno, že je nutné se dobře starat o své oblečení a domácnost a dále bylo zjištěno, že výživa ovlivňuje výskyt atopického ekzému. U dotazovaných vyšlo najevo, že jim velmi pomáhá změna klimatu se spojením slunce a mořské vody. Negativní zjištění bylo, že pacientky nejsou dostatečně informované a dle pacientek se sestry dostatečně neorientují v dané problematice. Na základě těchto výsledků byl vytvořen informační materiál, který bude nápomocen všem pacientům, kteří trpí atopickým ekzémem.
The needs of a patient with atopic eczema
Keywords: Atopický ekzém; pacient; potřeby; sestra; Atopic eczema; patient; needs; nurse