Problematika popáleninového traumatu u dětí - Voloshyn, Tetyana (Jihočeská univerzita, 2015)
Popáleniny v dětském věku patří k velmi častým úrazům. Hlubší popáleniny mohou mít komplikovaný vývoj a funkce popálených částí těla mají velmi negativní dopad na psychický stav pacienta. Tyto vážné úrazy dětí zatěžují organismus dlouhodobou hospitalizací. Úrazy, při kterých dochází ať už z pohledu tepelné energie buď působením slunečního záření, elektrického proudu, ohněm, přímým kontaktem s rozžhaveným tělesem a horkým předmětem nebo sáláním tepla při přenosu tepelné energie vzduchem z blízkosti horkého předmětu nebo ohně, vznikají často nedbalostí dospělých a následky popálenin provází dítě v dalších etapách jeho života. Bakalářská práce s názvem Problematika popáleninového traumatu u dětí, která je zpracována na čistě teoretickém podkladě, se snaží zachytit přehled dané oblasti se zaměřením na moderní přístupy k péči o děti od samého počátku úrazu až po následnou léčbu v domácím prostředí. Díky možnostem moderní medicíny a ošetřovatelství se zvyšuje kvalita péče a možnosti prevence těchto vážných úrazů. Velmi důležitá je péče o psychiku dítěte a jeho rodiny. V obecné rovině jsou zde popsány situace zapříčiňující život ohrožující popáleniny u dětí. Objasněním etiologie jednotlivých úrazů se lépe manifestuje důležitost preventivních programů a opatření, která mohou popáleninový úraz vyloučit. V první části textu najdeme i zmínku o anatomii a fyziologii kůže a jejích změnách při popáleninách. V další části pak najdeme zmínku o historii popálenin a vybavení lékárničky. Bez těchto základních poznatků by tato práce nebyla zcela kompletní. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat na základě dostupné literatury problematiku popáleninového traumatu u dětí. Práce byla zaměřená na příčiny vzniku a rizikové faktory, prevence a rozdělení popáleninového trauma u dětí na popáleniny, úžeh, úpal, poleptání, elektrotrauma, omrzliny a podchlazení. V další části se práce zaměřuje na komplexní léčbu a ošetřovatelskou péči jak ve zdravotnickém zařízení, tak i v domácím prostředí. K získání povědomí o současném stavu, který zachycují následující stránky, bylo zapotřebí prostudovat nemalé množství bibliografických publikací od odborníků v oboru traumatologie a pediatrie. Pro zpracování bakalářské práce byla využita metoda syntézy, návrhu a demonstrace. Využití těchto metod by mělo pomoci lépe se orientovat v dané problematice a vyznačit důležitost preventivních opatření a nedostatků v domácím prostředí. Snahou načtení velkého množství dat bylo podat podstatná fakta o dané problematice. Získané vědomosti jsou podrobně rozpracované do dílčích oddílů dle aktuálnosti. Ve své bakalářské práci se snažím krok za krokem předložit jasný plán a postupy, které pomohou k lepší orientaci v problematice popáleninového traumatu u dětí. Péče o děti s popáleninovým traumatem vyžaduje bezesporu multidisciplinární přístup. A nejen ony, ale i jejich nejbližší okolí, jako je rodina a přátelé. Bohužel i přes všechna opatření se stále setkáváme s úrazy, které jsou zapříčiněny nedbalostí rodičů, a tak nezbývá než doufat, že se tato situace brzy změní. V případě, že by zde byť jen jediný člověk našel potřebnou pomoc, tato práce splnila svůj účel. Bakalářská práce by mohla sloužit všem, kteří chtějí předcházet termickým úrazům dětí a využít postupy, které zlepšují jejich péči.
Issues connected with children's burn trauma
Keywords: úraz; popáleniny; první pomoc; ošetřovatelská péče; dítě; injury; burns; first aid; nursing care; child