Plánování věcných zdrojů vybraných obcí s rozšířenou působností pro řešení krizových stavů v rámci hospodářských opatření pro krizové stavy - Vincenciová, Marie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem diplomové práce je plánování věcných zdrojů vybraných obcí s rozšířenou působností pro řešení krizových stavů v rámci hospodářských opatření pro krizové stavy. Tato problematika je vzhledem k narůstajícím hrozbám a ke zvyšování negativních dopadů na společnost rozhodně aktuální. Dané téma není často komplexně zpracováváno. Častěji jsou prováděny studie, které zjišťují stav odvětví krizového plánování z hlediska finančního zajištění. Cílem práce bylo porovnat plánování věcných zdrojů vybraných obcí s rozšířenou působností v Pardubickém a Jihočeském kraji v závislosti na již proběhlých krizových situacích, na čase a na aktuální situaci v dané lokalitě. Data byla sebrána pomocí studia odborných dokumentů, legislativy a zejména dotazníkového šetření, zaměřeného na pracovníky oddělení krizového řízení na městských úřadech vybraných obcí s rozšířenou působností. Získaná data byla následně analyzována, porovnávána a případně i graficky znázorněna. K dosažení cíle vedlo také zodpovězení výzkumných otázek. Součástí výzkumu je vlastní výzkumná metoda "index připravenosti", která zjišťuje rozsah a podrobnost plánování věcných zdrojů ve vybraných krajích. Bylo zjištěno, že proběhlé krizové situace a cvičení nemají vždy vliv na změnu plánování věcných zdrojů. Záleží především na aktuální situaci v regionu z hlediska analýzy rizik a osobního postoje odborníků zapojených do problematiky. Diplomová práce může sloužit orgánům krizového řízení obcí s rozšířenou působností jako souhrnný zdroj informací pro porovnání vlastní činnosti s jinými regiony.
Planning of materiál resources of selected municipalities with extended competence for crisis management in the economic measures for crisis situations
Keywords: Krize; řízení; plánování; věcné zdroje; obec s rozšířenou působností; Crisis; management; planning; materiál resources; municipality with an extendes scope