Řízení služeb v dodávce tepla ve zvoleném regionu - Sytař, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Cíl: Tato práce se zabývá odvětvím energetiky zaměřeným na dodávky tepelné energie na otop a ohřev TV, které je dle mého názoru jedním z nejvýznamnějších. A to s ohledem na skutečnost, že se nacházíme na kontinentu, kde se bez dodávek tepelné energie k udržování dnes již standardních životních podmínek neobejdeme. Dalším faktorem ovlivňující stále stoupající množství spotřebovávané energie v tomto odvětví je rostoucí životní úroveň naší společnosti a do jisté míry i pohodlí, na které jsme zvyklí. Stejně tak tomu je i v případě dodávek tepelné energie určené k ohřevu TV. Zde je jasný růst spotřeby, zdůvodněný zajišťováním standardních hygienických podmínek u odběratelů. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že se jedná o odvětví, ve kterém je zainteresováno nejen mnoho dodavatelů, ale i velký počet odběratelů, kteří jsou na dodávkách těchto energií existenčně závislí. S vývojem nových technologií a nových trendů v oblasti energetiky, rozvojem celosvětových komunikačních služeb v poskytování informací, dochází také k velmi rychlým změnám v oblasti trhu s energiemi. Odběratelům, ale i dodavatelům dává tento stav mnoho možností, které mohou mít pozitivní vliv na kvalitu dodávek jednotlivých energií. Samozřejmě může dojít i k efektům opačným, a to hlavně v případě, kdy neexistuje dostatečná osvěta a jistá energetická gramotnost v oblasti dnes již otevřeného trhu s energiemi. Jedním z cílů této práce by mělo být vysvětlení, co se vlastně skrývá pod pojmem energetika a energetika současnosti, energetický trh a jakým způsobem se dotýká každého odběratele. Analýza souhrnu informací z oblasti dodávek tepelné energie jako služby. Jakým způsobem se poskytování této služby vyvíjelo historicky. Porovnání přístupu dodavatelů k odběratelům s ohledem na časovou osu. Analyzování postavení odběratele na trhu s energiemi v současnosti. Jaké mají odběratelé v současné době možnosti na trhu s energiemi, jakým způsobem je jejich rozhodování a volby ovlivněny externími vlivy. A v neposlední řadě jakou roli hraje v prostředí energetického trhu samotný dodavatel energie. Hlavním cílem práce je pokus o zodpovězení následujících hypotéz, které jsou z hlediska volby strategického vedení podniku velmi důležité. A to zejména: 1. Teplárna zohledňuje ekologický a technologický vývoj v odvětví poskytování služeb dodávky tepelné energie v ČR. 2. Region města se neobejde v budoucnu bez rozvinutého systému CZT, který řeší ekologické energetické potřeby regionu. 3. Současný systém CZT není schopen konkurovat současnému trendu změn v energetických dodávkách a v budoucnu není prostor na trhu pro takovéto systémy.
Management of the supply services from "Central Heating and Hot Water Supply System" in a given region.
Keywords: CZT centrální systém zásobování tepelnou energií; VS výměníková stanice (místo určené k transformaci energií); TV teplá voda (dříve uváděná jako teplá užitková voda); UT ústřední vytápění; ERU Energetický regulační úřad; MŽP Ministerstvo životního prostředí; MPO Ministerstvo průmyslu a obchodu; GJ gigajoule jednotka tepelné energie; FVE fotovoltaická elektrárna; OZE obnovitelné zdroje energie jedná se o zdroje; které jsou volně v přírodě dostupné; nebo obnovitelné v reálném časovém horizontu; jako například dřevo; sláma; větrná energie; sluneční energie atd.; energy; energy market; heating and hot water; customer supplier relationship; policy influences; marketing; Central Heating and Hot Water Supply System; improvements