Informovanost studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích o možnostech prevence melanomu kůže - Macounová, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Melanom kůže je velmi agresivní nádorové onemocnění, jemuž však lze efektivně přecházet, ale i přes to incidence melanomu neustále roste. Proto, abychom mu mohli předcházet, je třeba znát možnosti a metody prevence, podle kterých je třeba se následně řídit. Cílem této práce je zjistit informovanost studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích o možnostech prevence melanomu kůže a zároveň zjistit rozdíly v informovanosti mezi studenty Zdravotně sociální a Pedagogické fakulty JU. K naplnění cílů a potvrzení či vyvrácení s nimi souvisejících hypotéz jsem vytvořila nestandardizovaný elektronický dotazník, pomocí nějž jsem zjišťovala informovanost studentů. Jednotlivé otázky i nabízené odpovědi vycházejí z teoretické části této práce, ve které je mimo jiné zmíněna řada aktuálních zahraničních výzkumů a jejich výsledků. Kvantitativní výzkum byl následně vyhodnocen statistickými metodami, konkrétně byl použit jednovýběrový a dvouvýběrový t-test. Výstupem výzkumu je závěr, že studenti vykazují základní znalosti v oblasti prevence melanomu kůže. Celkový společný průměr činí 21,7 z maximálního počtu 30 bodů, což znamená 72,3% úspěšnost respondentů. Zároveň se potvrdilo, že existuje statisticky významný rozdíl mezi porovnávanými výběrovými soubory. Studenti Zdravotně sociální fakulty prokázali větší informovanost než studenti Pedagogické fakulty. Jejich úspěšnost byla 74 %, kdežto úspěšnost studentů PF byla pouze 70,6 %. Na základě zjištěných údajů je možné konstatovat, že informovanost studentů v této problematice je dostatečná, avšak další edukace a vzdělávání je jistě žádoucí a to zejména u studentů ZSF, jimž by probírané téma mělo být bližší, než studentům PF.
Awareness of cutaneous melanoma prevention among students of the University of South Bohemia in České Budějovice
Keywords: informovanost; prevence; melanom; melanom kůže; prevence melanomu; primární prevence; sekundární prevence; rizikové faktory; fotoprotekce