Daňové ráje a optimalizace zdanění - právní, daňové a účetní aspekty - Blažíčková, Michala (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zaměřuje na zhodnocení právních, daňových a účetních aspektů optimalizace zdanění a využití daňových rájů. Pro zhodnocení uvedených aspektů byly vybrány následující daňové ráje: Nizozemsko, Kypr, Malta, Belize a Seychely. Výběr daňových rájů vycházel ze statistiky společnosti Bisnode (2015). U těchto států byly porovnávány právní podmínky a náklady při založení společnosti v dané zemi, daňové aspekty se zaměřením na daň z příjmu právnických osob (bez a následně i s existencí stálé provozovny) a účetní aspekty. Pro lepší znázornění byly tyto aspekty zkoumány z pohledu fiktivního malého českého podnikatele, který chtěl prostřednictvím založení společnosti v daňových rájích snížit své náklady. Daňové ráje (a pro srovnání i Česká republika) byly porovnány v rámci jednotlivých aspektů dle výhodnosti pro danou společnost a následně bylo stanoveno závěrečné celkové pořadí států (všechny aspekty měly na závěrečné pořadí stejnou váhu). K porovnání bylo využito bodovací metody vícekriteriálního rozhodování (u právních a účetních aspektů), daňové aspekty byly hodnoceny dle výše daňové povinnosti a celkové pořadí následně vychází z aritmetického průměru dílčích pořadí. Nejvýhodnější dle určených aspektů je pro našeho podnikatele založení a vedení společnosti v ČR a to jak v případě vzniku stálé provozovny, tak i bez vzniku stálé provozovny. Nicméně je třeba si uvědomit, že výsledek byl ovlivněn zvolenými aspekty, velikostí společnosti a hlavním cílem podnikatele (snižování nákladů).
Tax havens and tax optimization - legal, tax and accounting aspects
Keywords: Daňové ráje; optimalizace zdanění; právní aspekty; daňové aspektyk; účetní aspekty; Tax havens; tax optimization; legal aspects; tax aspects; accounting aspects