Diversifikace portfolia - Musilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce je zaměřena na diversifikaci portfolia. V České republice stále většina obyvatel ukládá své volné finanční prostředky na běžných účtech, kde však výnos není dostačující na pokrytí znehodnocení, které je způsobeno inflací. Vedle toho investice do cenných papírů umožňují tyto prostředky lépe zhodnotit, ovšem za cenu vyššího rizika. Souhrn veškerých investic je nazýván tzv. investičním portfoliem. Za zakladatele moderní teorie portfolia je považován Harry Markowitz. Cílem diplomové práce je sestavení optimálního portfolia z vybraných finančních aktiv. V teoretické části práce jsou vysvětleny pojmy jako finanční trh, jeho podstata a funkce, také jsou představeny základní prvky investiční strategie, tj. výnosnost, riziko a likvidita a přiblížena problematika teorie portfolia se zaměřením na Markowitzův model optimalizace. Pro práci je vybráno z různých odvětví celkem 15 společností emitujících akcie. Ty jsou obchodovány jak na českém, tak i americkém burzovním trhu. Praktická část práce je zaměřena na vytvoření optimálního portfolia z vybraných finančních aktiv, je sestaveno portfolio dle Markowitzova modelu pro různé postoje investora k riziku a jeho vybrané strategii. Jsou určeny váhy jednotlivých cenných papírů a také výnos a riziko takto vytvořených portfolií a vymezena efektivní hranice.
Portfolio Diversification
Keywords: optimální portfolio; Markowitz; finanční aktiva; efektivní hranice; optimal portfolio; Markowitz; financial assets; effective boundary