Einfluss des Englischen auf die Aussprache im Deutschen am Beispiel von tschechischen Muttersprachlern in der Sekundarstufe I - Martínková, Klára (Jihočeská univerzita, 2019)
Předložená diplomová práce se zabývá vlivem angličtiny na výslovnost v němčině u českých rodilých mluvčích na 2. stupni ZŠ. V teoretické části jsou charakterizovány a klasifikovány segmentální a suprasegmentální jevy jak v angličtině, tak v němčině na základě dostupné odborné literatury. Praktická část je zaměřena na konkrétní výzkum vlivu angličtiny u žáků 6. - 9. tříd, který proběhl pomocí zvukových nahrávek zadaného textu. Shromážděná data jsou dále analyzována z hlediska poměru ke všem respondentům i z hlediska výskytu problematických jevů v jednotlivých třídách. Práce je vypracována v německém jazyce.
Influence of English on pronunciation in German with examples of Czech native speakers at secondary school level
Vliv angličtiny na výslovnost v němčině na příkladu českých rodilých mluvčích na 2. stupni ZŠ
Keywords: angličtina; němčina; výslovnost; vliv; English; German; pronunciation; influence