Protierozní opatření jako prvek ekologické stability krajiny - Marek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce je protierozní opatření jako prvek ekologické stability krajiny. Jako zájmový region pro tuto práci bylo vybráno povodí v okolí obce Kalenice na hranici Jihočeského a Západočeského kraje poblíž okresního města Strakonice. Pro výpočty hodnot smyvu byla použita univerzální rovnice ztráty půdy podle W a S. Na pozemcích s mírou eroze vyšší než přípustné množství byla navrhnuta protierozní opatření, jako např. vrstevnicové obdělávání a hrázkování.
Erosion control measures as a device of ecological stability (of the landscape).
Keywords: Eroze půdy; pozemkové úpravy; protierozní opatření; územní systém ekologické stability; Wischmeier a Smith; Soil erosion; land consolidation; soil erosion control; territorial system of ecological stability; Wischmeier and Smith