Hodnocení protipovodňových, protierozních a vodohospodářských společných zařízení v rámci pozemkových úprav - Stifter, Vilém (Jihočeská univerzita, 2013)
Rozsah opatření proti erozi a povodním, které patří do vodohospodářských zařízení, je značný. Ať už mluvíme o technických, agrotechnických nebo organizačních prvcích, je velmi důležité je správně a s citem začlenit do krajiny. Eroze je přírodní jev, který často ovlivňuje i člověk (špatné obdělávání půdy, pěstování monokultur), způsobující značné škody. V rámci pozemkových úprav, zejména komplexních pozemkových úprav, by se tato opatření měla pozitivně projevit a zneškodnit tak přírodní živly. Mým úkolem bylo zhodnotit právě tato opatření na dvou ukončených pozemkových úpravách v katastrálním území Vidov a Lékařova Lhota. V tomto hodnocení jsem se opíral o několik základních bodů, které jsou uvedeny v zadání mé bakalářské práce nebo v kapitole 3. Cíl práce. V závěru je shrnuto, zda tyto práce jsou v souladu s projektovou dokumentací a zda měly pozitivní dopad na danou lokalitu.
Evaluation of anti-flood, anti-erosion and water-management common appliances in the frame of land consolidations
Keywords: protierozní; protipovodňová a vodohospodářská zařízení; pozemkové úpravy; erosion; flood and water management; land consolidation