Sonda do potřeb Ukrajinců a možností jejich naplňování ve vybraných obcích Jihočeského kraje - Zassiedko, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je sondou do života Ukrajinců v Jihočeském kraji. Cílovou skupi-nou jsou Ukrajinci, kteří v ČR pobývají na základě dlouhodobého pobytu za účelem zaměstnání, podnikání na živnostenský list nebo sloučení rodiny a také Ukrajinci s trva-lým pobytem, jejichž předchozí dlouhodobý pobyt byl vázán právě na některý z výše jmenovaných účelů. Práce si klade za cíl zmapovat problémy, se kterými se vymezená cílová skupina ve svém životě v ČR setkává a pokusit se vyvodit z nich potřeby, které má. Při hledání možností naplňování těchto potřeb si všímá úlohy státu, pomáhajících organizací a církve. Praktická část prezentuje výsledky kvalitativního výzkumu uskutečněného mezi Ukrajinci z vybraných obcí Jihočeského kraje. Cílem výzkumného šetření bylo popsat, jaké problémy řeší, zda jsou jejich problémy i potřeby shodné s těmi, které jsou vyme-zeny v teoretické části práce nebo se tito Ukrajinci potýkají s problémy odlišnými.
The needs of Ukrainians and its fulfilment in the region of České Budějovice
Keywords: Ukrajinci; dlouhodobý pobyt; trvalý pobyt; problémy; potřeby; práce; bydlení; zdravotní pojištění; orientace ve společnosti; stát; pomáhající organizace; církev; Ukrainians; long-term stay; permanent residence; problems; needs; work; housing; health insurance; orientation at society; nation; helping organisations; church.