Problematika náhradní rodinné péče romských dětí - Tunová, Kristína (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá problematikou náhradní rodinné péče romských dětí. Teoretická část je zaměřena na osvětlení základních pojmů, jako jsou náhradní rodinná péče, adopce, pěstounská péče, mezinárodní adopce, opatrovnictví a ústavní výchova. Dále pak rodina a funkce rodiny, poruchy rodičovství ve vztahu k dítěti a poruchy rodiny. Tato práce dále čtenáře seznamuje s romskou historií a kulturou, obzvláště pak s romskou rodinou. V poslední kapitole teoretické části poskytuji několik rad, jak se chovat k romskému dítěti vychovávanému v neromské rodině, především je tato kapitola zaměřena na podporu vlastního já dítěte a jeho kultury. Praktická část je zaměřena na zmapování názoru veřejnosti na danou problematiku.
The Issue of Foster Care of Roma Children
Keywords: Náhradní rodinná péče; Romské dítě; rodina; historie Romů; Romské etnikum; Romská rodina; Romské dítě v neromské rodině; Identita romského dítěte; Substitute Family Care; Roma children; family history of Roma; Roma; Roma families; Roma children in the family of non-Roma; Roma identity Child