Možnosti pohlavního a nepohlavního rozmnožování kriticky ohroženého žabníčku vzplývavého (Luronium natans) v ex-situ podmínkách - Hodková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou pohlavního a nepohlavního rozmnožování kriticky ohroženého žabníčku vzplývavého (Luronium natans) v ex-situ podmínkách. Začátek práce je věnován popisu druhu, jeho rozšíření v České republice, popisu možností rozmnožování (vegetativní či generativní cestou) a také jeho ochraně. Následující část práce se zabývá vlastním experimentem, který je zaměřen na uchování semen a pěstování rostlin v souvislosti s přezimováním v exteriéru. Takto získaná data jsou následně podrobena analýze a jsou na jejich základě učiněny závěry.
The possibilities for sexual and vegetative ex-situ propagation of critically endangered floating water-plantain (Luronium natans)
Keywords: Luronium natans (žabníček vzplývavý); ekologie druhu; adaptace vodních a mokřadních druhů; vegetativní rozmnožování; generativní rozmnožování; rozmnožování v ex-situ podmínkách; ohrožení druhu; ochrana druhu; Luronium natans (floating water-plantain); ecology of the species; adaptation of aquatic and wetland species; vegetative reproduction; generative reproduction; reproduction in ex-site conditions; endangerment of the species; species protection