Vybrané charakteristiky hybného aparátu u dospívajících ve věku 17 a 19 let - Sekaninová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce bylo posouzení pohyblivosti páteře, stavu plochonoží a základních antropologických charakteristik u dospívajících chlapců a dívek ve věku 17 a 19 let. Postupně byla shromažďována data, která byla získána testováním neinvazivními, standardními zkouškami a testy využívanými v antropologické a lékařské praxi. Konkrétně se jednalo o zkoušky hodnotící pohyblivost páteře (Stiborův příznak, Ottův příznak, Schoberův příznak, Čepojův příznak, zkouška lateroflexe, modifikovaný Thomayerův příznak), dále plantogram a data k vybraným charakteristikám hybného aparátu těla (tělesná hmotnost, tělesná výška, obvod hlavy, obvod pravé paže). Ze získaných dat byla vytvořena jak tabelární, tak i grafická podoba. Zjištěná data byla porovnána s výsledky předchozích výzkumů a mezi sebou.Zkouškami hodnotícími pohyblivost páteře bylo vyhodnoceno, že v porovnání mezi dívkami a chlapci nejsou výrazné rozdíly v pohyblivosti páteře. Ve srovnání mezi sedmnáctiletými a devatenáctiletými dívkami a chlapci jsou pohyblivější devatenáctiletí probandi. Plochá noha byla stanovena dle metody Chippaux a Šmiřák častěji u chlapců než u dívek a to zejména u chlapců ve věku 19 let.
Selected characteristics of the motoric apparatus in adolescents aged 17 and 19 years
Keywords: antropometrie; hybný aparát; plantogram; Stiborův přiznak; Schoberův přiznak; Ottův přiznak; Čepojův přiznak; zkouška lateroflexe; Thomayerův přiznak; věk 17 a 19 let; anthropometry; motoric apparatus; footprint; symptom of Stibor; symptom of Schober; symptom of Otto; symptom of Čepoj; the test of lateroflex; symptom of Thomayer; 17 and 19 years of age