Zatížení profesionálních pečovatelů v ústavním zařízení pro seniory s Alzheimerovou chorobou - Feiková, Alena (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zatížení profesionálních pečovatelů o seniory s Alzheimerovou chorobou. Cílem práce je zjištění míry zatížení profesionálních pečovatelů v konkrétním ústavním zařízení pro seniory s Alzheimerovou chorobou. Práce je členěna na část teoretickou a empirickou. V teoretické části se zabývám, v širší souvislosti současným stavem, který se vztahuje ke stáří, k Alzheimerově chorobě ke stresu a syndromu vyhoření. V části empirické jsou uvedeny kazuistiky profesionálních pečovatelů, shrnutí největších stresorů při péči o seniory s Alzheimerovou chorobou, rozbor dotazníku Inventář projevů syndromu vyhoření. V závěru je uvedeno shrnutí všech předchozích částí. Je řešena otázka naplnění cíle. Uvádí se zde i možnost využití výsledků bakalářské práce v praxi. Výsledky výzkumu ukázaly významný vliv negativních vztahů mezi lidmi na možnost vzniku syndromu vyhoření. Dalším stresogenním podmětem je projev demence, její progrese u klientů. Z výsledků dotazníku se prokázalo, že v emocionální rovině dosahuje většina zaměstnanců nejvyšší míry syndromu vyhoření.
Strain on professional social workes in a hospital falicity for seniors suffering from Alzheimers disease
Keywords: Alzheimerova choroba; pečovatel; senior; syndrom vyhoření; zatížení; Alzheimer disease; professional social worker; senior; burnout syndrom; burden