Chemické názvosloví: srovnání češtiny a španělštiny z hlediska jazykových postupů - Trappová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je představení a porovnání systémů české a španělské chemické nomenklatury, a to konkrétně nomenklatury anorganické. Bakalářská práce je zaměřena na rozdíly jednotlivých nomenklatur obou jazyků z hlediska jazykových postupů a vyzdvihuje praktičnost řady sufixů českého názvosloví v porovnání s tradiční španělskou nomenklaturou, která zdaleka nedosahuje takové preciznosti. V současnosti ve většině zemí dochází k nahrazování domácích tradičních nomenklatur, které jsou nahrazovány nomenklaturami doporučovanými organizací IUPAC. Toto ovšem neplatí v případě české nomenklatury anorganického názvosloví, která funguje téměř dvě stě let bez výrazných změn až dodnes.
Chemical Nomenclature: a Comparison of Czech and Spanish System from Linguistic Point of View
Keywords: chemické názvosloví; chemická nomenklatura; anorganická chemie; rozdíly české a španělské chemické nomenklatury; chemical terminology; chemical nomenclature; inorganic chemistry; differences between Czech and Spanish chemistry nomenclature